NB! Grundet udstilling kan der være for lidt forlænget leveringstid frem til Sankt Hans.

Ønskefe Broderi

Carton Perfore - broderikarton

10,00 kr.

Lækker, fransk karton med tætte huller til små, skønne broderier. Sy en kærlig hilsen efter historisk tradition eller broder statementkort til opslagstavlen.
Oplagt til bogmærker, navneskilte, kort eller manillamærker der bliver til skattede ejendomme for den heldige modtager. 
Plads til 7 sting pr cm og flere lækre nuancer at vælge imellem.

Antal
1
Tilføj til kurv

Små stykker hul-karton, skåret i postkortstørrelse (10 x 15 cm) til sirlige småværker med ynlingsmotiver i korssting. 

Motiverne bliver tætte og fine med 2 deltråde DMC eller 2 tråde Blomstergarn i nålen.
Der er 7 huller pr. cm. 
Tætheden svarer til: 7 tr. monostramaj, aida 7,2 eller til at sy korssting over 2 tråde på en 14 trådet hørlærred.

Blondekanten skæres efter du har broderet og der følger en overordnet forklaring med, når du bestiller. Der findes et hav af muligheder for, at skabe helt fantastiske og florlette kanter, hvis du søger på carton perfore dentelle.

Du kan sy de smukkeste kort og skære fine "blonder" i Fransk Brocante stil.

Kartonet er ret solidt og nemt at sy i - og hvis du vælger at gemme bagsiden, som jeg har gjort på det ene eksempel, behøver du ikke være særlig rutineret i skjulte hæftninger og diskrete trådspring.


Lidt historie om broderi på karton
Mange steder i den vestlige verden blev, det i midten af 1700 tallet, moderne med broderede dåbs- eller konfirmationsminder i form af bogmærker eller kort på hulkarton, af en dygtig mormor eller farmor. Kortene var ofte med et fortrykt motiv af en helgen eller sirlige roser.

Traditionen stammer oprindeligt fra landene omkring Middelhavet og især Frankrig, hvor Broderie et Dentelle au Carton Perfore (brug det til søgning på Pinterest og Google) nærmest har haft sit helt eget, vidunderlige formsprog. Kortene var oftest syet sammen af to ark karton, så bagsiden kunne gemmes lidt af vejen. Det bageste ark må gerne være større end det forreste og gerne i en anden nuance.

Hen ad vejen fik det fine hulkarton til søde mindebroderier en helt anden funktion. Unge kvinder brugte det lækre papir til, at brodere hemmelige kærestebreve til deres hjertes udkårne. For at holde hilsnen gemt for nysgerrige og fornuftige voksne, blev et lille bånd syet ind mellem de to lag pap, og selve båndet var et eneste synlige der stak op mellem bogens sider, når broderiet lå gemt som et uskyldigt bogmærke. 

At sy nålebøger der var foldet i hulkarton, var en meget almindelig håndarbejdsdisciplin for skolepiger i 1930'ernes Danmark.